marți, 12 august 2008

Incepand cu arta si pana la razboi.



de la BiancaN, trecuta prin Utopic.

Sunt acrita. Si strepezeala se instaleaza inmuiata de gandul ca pana la urma reusesc sa plec din rahatul de-aici.

Aseara, desi de multe ori imi inhib tentatia, m-am uitat la Antena 3. Nici nu stiu de unde sa incep. Nici nu stiu de ce tin eu neparat sa intru in polemica asta cand de cele mai multe ori prefer sa scriu o povestire adiacenta si mult mai personala care sa nu-mi dea de gol ancora grea ce ma trage in marea moarta din jur.

Si na, in loc sa-mi sterg fotografiile de pe flickr sau tot blogul mai bag o sursa de atzatzare a pseudo democratiei romanesti.

Emisiunea a inceput cu domnul Gadea care se autoexalta spunand cum ca prin bunavointa sa si a Antenei 3 a dat dreptul acestor amarati sa-si spuna si ei replica si ca nu erau obligati in niciun fel s-o faca. Ba bine ca erati domnule Gadea, fiindca mass media inseamna informarea maselor cu privire la situatiile din jur, nu doar jumatatea pe care vreti voi s-o aratati. M-am saturat sa vad la TV numai minciuni, jurnalisti care sunt acoperiti pana la gat de ape care se dau 2 pasi mai la dreapta si apa e pana la glezna, care aseaza animale moarte in cadru ca sa prinda la public... si voi cam la fel, hai sa aratam calutul roz cu zvastica si pe Domnul Stan in fata laptopului si gata, Romania e informata!

Sa lasam inceputul... emisiunea s-a desfasurat comform planului. Domnul Stan cu urechea dreapta ocupata de casca in care i se spunea cat de tare trebuie sa tipe astfel incat ceilalti doi invitati, Cristi Neagoe si doamna Suteu sa nu poata sa spuna mai mult de "as vrea sa inter...".

Planul a decurs perfect... spuneam! Domnul Gadea care a venit sa-si expuna maretia si lipsa oricarei intentii de a COMUNICA, el o spunea pe-a lui cu ce semnificatie are zvastica, ca legea nu poate fi interpretata dar ca nu trebuie luata totusi motamo. Adica daca legea zice ca zvastica este interzisa acolo si-acolo, el zice NU, zvastica e interzisa pur si simplu fiindca ia uitati ce semnificatii are.

Intrebarea este sau nu arta ma baga in sperieti! Cum e posibil ca in 2008, pe un post public de televiziune, un moderator si un critic politic sa spuna ca aia e sau nu arta. Dragii mei, niciodata nu veti gasi o granita a artei. Pana mai deunazi a circulat pe internet un film in care un artist a lasat un caine sa moara de foame intr-un muzeu in fata sutelor de spectatori. Dar faptul ca voi nu acceptati ca arta include si imagini cu sfinti, zvastice sau organe sexuale e o mizerie. Arta nu incepe si nu se sfarseste si daca o va face nu voi sunteti cei care ii vor pune aceste limite.

Scrierile lui Neagoe sunt contemporane. Personajul deja apreciat in Romania, Bucurenci, a scris cartea RealK in care vorbea de consumul de droguri. A stiut sa lupte iar acum se bucura de o lumina candida. Ei bine, pe de alta parte, Neagoe folosind cuvinte ca pisat, sex, pizda, pula... e pus cu capul la pamant. Nu incerc sa-i iau apararea, incerc sa ma mentin la o limita intre cele doua scindari ale Romaniei. Insa nu pot sa observ ca oamenii care-i acuza pe artistii de la NY vorbesc mai urat decat au facut-o ei prin ARTA! Am citi comenturile lasate de telespectori pe forumul sintezei zilei... vin cu idei cu adevrat democratice care promoveaza libertatea: sa-i omoram, sa-i dam, jos, sa fie castrati si sugrumati... braaaavo domnilor, bravo!

De asemenea, pe blogul altui reprezentant Antena 3, Andrei Badin , care incearca sa-i desfiinteze atat pe cei 3 artisti cat si pe ICR in frunte cu Neagoe care, la un comment contra opiniei lui foarte bine inchegat, postat de catre Andrea Carstoiu, nu stie sa raspunda decat cu "e pe langa subiect".

Azi am cerut parerea unui coleg despre intreaga poveste. Era contra artistilor, primul argument a fost desigur zvastica de pe calut. Si-mi permit sa-l intreb daca macar o secunda s-a gandit la ce semnificatie ar putea avea calutul ala. Raspunsul? Precum m-am asteptat: "Sigur ca m-am gandit! E vorba de un semn cu conotatii negative, holocaustul si ma rog nemtii si crime si astea si calutul care e roz, adica nu maro sau..."... NUL. Arta nu e facuta pentru a fi inteleasa de toata lumea. Asta nu inseamna ca nu e arta sau ca e arta proasta. Inseamna ca este de nisa, ca se adreseaza unui public de un anumit gen.

Mama, profesoara de istorie din provincie, desi nu a inteles arta si conceptele celor 3, nu i-a condamnat si a realizat ca libera exprimare presupune lasarea artistului sa se desfasoare, fara vreo interdictie, mai ales cand aceasta e facuta intr-un loc amenajat special pentru asta. Daca voi credeti, dragi acuzatori, ca floricelele roz, inimuioarele impunse si oamenii zambitori reprezinta Romania contemporana... tare va mai inselati. Daca voiati sa vedeti asta la NY trebuia sa dati tema "utopie" sau "zambete motamo".

Revenind la emisiune, imi pare tare rau sa spun ca Neagoe nu a stiut sa se apere. S-a comportat ca un om infrant cand de fapt trebuia sa contraatace argumentele firave ale celor doi domni reprezentativi pentru Romania.

Cat despre doamna Suteu, spre sfarsitul emisiunii a pus punctul pe i, a reusit sa-l acopere pe domnul Gadea care zambea draceste fara motiv, in timp ce era desfiintat de directoarea ICR NY.

Mi-e scarba de ce se intampla. Mi-e scarba de intoleranta, de reactiile romanilor, vulgare si pline de ura fara vreaun motiv. Mai bine ati injura si huli criminalii si violatorii, politicienii care va fura mai mult decat cei 3 tineri care au incercat sa-si expuna, prin arta, viziunea asupra prezentului. Iar prezentul e departe de a fi roz, prezentul in Romania inseamna gunoi pe strada, cacat in lift, pensionari care put a pisat fiindca n-au pensii din cauza conducerii nu a artistilor... Mi-e scarba ca faceti din tantar armasar in timp ce peste Dunare se intampla un razboi, mi-e scarba de politicienii care nu ajung la dezbaterile privind razboiul de la o aruncatura de bat fiindca sunt la o nunta, mi-e scarba de interesele voastre politice si de franturile de informatii pe care le dati oamenilor ca apoi sa va bateti in piept cum ca drepatea si libertatea conteaza.


Scarba... asta-mi provocati.
Plec... va las in urma fara sa ma uit o clipa inapoi.

Hai!

27 de comentarii:

Anonim spunea...

cine spoieste svastici prin lamentarile lor artistice lipsite de mesaj si care, culmea, ar trebui sa reprezinte motif-uri romanesti la NY (fiind finantate si din banii nostri).. merita tot circul asta mediatic (oricat de orientat politic o fi el)!

Romania a muncit mult sa spele rusinea holocaustului la care a participat.. nu orice fuziune random de obiecte triviale ploconite cu o svastica reprezinta arta.

mirror this! spunea...

sunteti legat la ochi domnule anonim. daca v-ar pasa asa de tare pe ce se duc "banii nostri" nu v-ati lega de cateva mii de euro investiti intr-o ARTA pe care n-o ingurgitati ci la cat va fura astia de fac gat cot la cot cu dumneavoastra.
multumesc de comentariul anonim si din nou neargumentat. aceleasi 2 mari si late pseudo acuzatii: banii nostrii care dintr-o data va lasa buzunarul sec si o zvastica pe poneiul Barbie, la care nici macar nu-i puteti gasi o conotatie pozitiva fiindca perspectiva dumneavoastra se opreste brusc in... tabuuri inacceptabile in 2008.

Anonim spunea...

mda.. in ziua de azi arta se numeste orice aberatie aleatorie incarcata de "shock value" (provided that enough loose-minded people from your circle-jerk regard your work as having artistic merit)

la munca ochelaristilor!

Anonim spunea...

Pana la emisiunea asta il respectam pe domnul Gadea...mi se parea un om inteligent. Insa a stricat rau imaginea de jurnalist impartial pe care ar fi trebuit sa o aiba.Saracul baiat intr-adevar nu a stiut sa se apere, s-a speriat.
Cat despre "Romania a muncit mult sa spele rusinea holocaustului la care a participat"...haide ma las-o. Spunea bine cineva ca la cat de bine sunt informati americanii despre romani, clar stiu ei ca Romania a participat la holocaust!
"Romania?!I've heard of it. It's a country in Asia. right?" RIGHT!

http://www.antena3.ro/Franta.-Tricouri-cu-mesaj-antisemite-puse-la-vanzare-intr-un-magazin-parizian_ext_52821_ext.html
Comparati asta cu zvastica de pe curu unu ponei roz!

mirror this! spunea...

muncim domnule miron cozma, nu va faceti griji!
toti din cercul meu jerk muncesc.
cat despre dumneavoastra, legat de maini si de picioare... inchisoare umeda va urez si revolte interne!

Anonim spunea...

stimate domn Anonim (ah, ce-mi plac identitatile neasumate), de cand arta tre' sa reprezinte un popor intreg?? asta mi-e fooaaarte neclar; pe mine nu ma reprezinta iile si opincile si ouale incondeiate, de exemplu, nici manastirea Voronetz oricat de frumoasa ar fi.

chestiunea 1 - expresia artistica e complet individuala; si daca o parte cat mai mare din oameni oameni se regasesc in ea cu atat mai bine; daca nu se regasesc prea multi e de nisa, dar tot arta e.

chestiunea 2 - expozitia de la ICR a fost un succes : a primit review-uri bune (de la americani in reviste si pe site-uri de specialitate (repet - SPECIALITATE), nu de la adunatura de romani trecuti binishor de varsta a 2-a din diaspora), iar artistii au primit deja invitatia sa picteze sala unui teatru (37 arts daca nu ma insel); deci din punctul asta de vedere Cristi Neagoe a fost foarte competent;

chestiunea 3 - circul mediatic e doar la noi; poate doresti sa afli cum a fost catalogata de NYPD interventia la ICR in urma sesizarii dlui Horvath - exact "alarma falsa"; deci dl Horvath s-a ridiculizat singur chemand politia.

chestiunea 4 - n-am inteles lamentarea cu "banii nostri"; expozitia aia nu a costat mai mult de 10.000 eur (maaaxim); platitorii de taxe in Romania (populatia activa) sunt aproximativ 10.000.000; apoi sa facem o imparire simpla; inseamna 0.1 eurocenti/persoana, care inseamna 0.0036 RON..nu e un pic ridicol?
pai in ordinea asta de idei si eu refuz sa dau cei 0.0036 RON pe expozitii cu opinci si razboaie de tzesut, si cu banii astia stransi poate imi cumpar o paine in 5 ani.

Anonim spunea...

Dupa canicula multi critici de arta se arata!
Oricum romanul e nascut sa faca si asculte scandal!Asa ne mai place "galsheava" si circul!Ne facem de cacat oricum si fara gratie!
Eu ca si contribuabil platitor de taxe ce ma aflu, voi participa cu cei 0,0036 lei la o alta expozitie de data asta numai cu falusi dar verzi daca se poate, ca mie imi place verde!
Sa te tii atunci ce scandal o sa fie! :))

Anonim spunea...

mihaela: ba tu!

mirror this! spunea...

:) pacat ca astia de urla sus si tare cu cvinte jegoase ca arta asta nu-i arta nu-si arata identitatea.
completez ultimul anonim: ba tu mihaelo esti desteapta!
:)

Alex "Sasha Mazzarin The Mouse Mr. Omar Rusu" Rosca spunea...

nici ca puteaz s-o zic mai bine. Cu riscul d a fi vulgar, aia de la antena (toate antenele lu felix) sunt niste labe si niste gainari, superiori de-a-mpulea, o gasca cacacioasa care incearca sa invete poporul despre cacaturi aberante si viziunile lor in care EI au inventat dreptatea si orice alta opinie nu exista. M-am saturat s-o vad pe muista de Firea intrerupandu-si invitatii cu fraza in gura. Agitata si hipervesela iarasi de-a-mpulea, nu lasa omu sa vorbeasca... asa stie marea jurnalista sa faca un cacat de televiziune.
Isi dau cu parerea labele alea si-i condamna si ii critica pe astia de la ICR si pe patapievici, cand ei sunt pielea pulii, n-ar fi in stare sa schimbe 2 vorbe cu oamenii aia.
Iar daca io vreau sa fac un omulet din cacat si pe urma sa-l mananc si sa zic la asta arta, treaba mea, sa ma pupe in cur cine nu intelege. Ca d-aia e arta. Ma cac in tara asta putreda si mai ales, in antena felix. Uite un articol cam tot de pe-aici, scris de pleshu - http://www.adevarul.ro/articole/plesu-despre-deontologia-antenei-3/362911

mirror this! spunea...

da alex... trist tot ce se intampla. dar se pare ca vorbele noastre se intorc ca niste ecouri prost intelese de pereti :(

Eugen Suman spunea...

Nu mai explicati anonimilor nimic, pentru ca nu au capacitatea sa inteleaga niste principii care in vest sunt aplicate de decenii bune. Lucruri precum "liberatea de expresie" nu inseamna nimic pentru distrusi de genul ala. Iar colegul tau, saracu, praf :)

Anonim spunea...

keep patting yourselves on the back, pseudo-intelectualilor..

ce ti-e si cu prostanacii astia din curentul patapievici-cartarescu-liiceanu.. niste artisti si cugetatori de mana a 3-a care traiesc numai dintr-o trista notorietate.

mirror this! spunea...

ce stampila inodora ne-ai pus, ce curent trecator ai ales... numai ca din pacate lipsa voastra de intelegere si respectare a unui fenomen atat de simplu si atat de promovat pana si de voi, va ramane mult timp de-acum incolo... libertate de exprimare, libertate punct.

Anonim spunea...

atunci care-i problema?

gadea n-are dreptul la libertate de exprimare cand critica un demers artistic de toata jena?

mirror this! spunea...

gadea, draga jardele, ca reprezentant mass-media intr-o tara democratica, are obligatia de a informa cetatenii romani, ca tine si ca mine, cu privire la intregul conflict. trist este faptul ca jurnalistii nostrii sunt de fapt niste slugi ale politicienilor care le impun de ce parte sa fie, ce atitudine sa ia si cat sa spuna publicului ca sa dea bine.
si cu ocazia asta, as vrea sa-l felicit pe mantzy pentru scriitura si atitudine: http://mantzy.wordpress.com/2008/08/13/tipul-care-bea-pisat-vs-pisatii-de-la-antena-3/

Anonim spunea...

Nu! Gadea nu are dreptul la libertare de exprimare cand o face din scaunul de jurnalist! La samanta si la bere cu pretenii la terasa are dreptul sa spuna orice ii "pisa" mintea!
Jurnalistii nu au puncte de vedere, ei sunt obiectivi ca altfel se numeste influentarea maselor(cu televizoru'). Pe mine, "toanta de se uita la televizor sa vaza si ea ce e cu arta asta-dom'le" nu ma intereseaza parerea lui Gadea, Firea,Zaharescu, Mandrescu si altii(habar nu mai am)...
Fir-ar sa fie a dracu anonimatu' asta!Ce usor e sa behai cand te ascunzi!

mirror this! spunea...

da la alexandra!

utopic spunea...

eu as vrea sa te felicit pe tine, mirror this!, pentru rabdarea de a invata n+1 prescolari sa faca bastonase. din pacate, asta nu inseamna ca le vor folosi in alte scopuri decat ciomageala.

mirror this! spunea...

din pacate sau fericire, nici eu nu mai stiu, oamenii astia au sarit peste lectia cu bastonasele si au trecut direct la litera U, fara sa inteleaga ca pana sa ajungi acolo trebuie sa inveti sa trasezi puncte de vedere si cercuri de interes. :)

Anonim spunea...

doamne da' tonti mai sunteti..

"Nu! Gadea nu are dreptul la libertare de exprimare cand o face din scaunul de jurnalist!"

scumpa tati, Gadea face o emisiune de alta factura, nu buletin de stiri.

"Jurnalistii nu au puncte de vedere, ei sunt obiectivi ca altfel se numeste influentarea maselor(cu televizoru')."

eu zic sa revii in lumea reala.. unde in America exista Fox News si in care obiectivitatea se obtine printr-un concurs/conflict de opinii.

Gadea a dat-o-n penibil si fals moralism mutand circul in jurul vietii private ale "artistului".. totusi care-i problema? n-are voie? LOL

mai schimbati canalul pe OTV din cand in cand.. Dan Diaconescu invarte acelasi cacat in fiecare seara si nu se scandalizeaza nimeni. deh pe OTV e vorba de niste cocalari, pe Antena e vorba de un hartist trendy.. pacat ca nu e nici o diferenta :)))

mirror this! spunea...

mda, si daca si-n america e asa ce sa mai dam din gura degeaba...

Anonim spunea...

morr morr

Anonim spunea...

oglinda oglinjoara...:}
pt atat fapt n-are nici un sens sa dai cu tara de pamant! asta se intampla, asta se petrece, asta se stie, asta se face, asta se primeste, asta se cere, asta se da! asta de cand ma stiu! in romania toate merg sand pe loc, toate plutesc in jos, taote-s imprumutate gresit, toate-s fara bun simt... generalizarea nu-i o crima, e semnal de alarma :}
Gadea e neimportant, antena3 e redundanta, massmedia nu-i izvor, ziarul nu-i carte, vip-urile sunt sarace, analistii n-au talent, politica nu tine loc de paine...

de maine incepem un nou episod, educati fiind de teologul Gadea, editorul Badin, motanul Felix: lumea asa cum o vedem voi! moderatorul nu stie ce e aia roman, Badin e anticristul... subiecte pline de talc si farmec, numa bune de adormit cu joinu'n gura!

ps: decat antena3 si suparare, mai bine un ceai cald si 2 lingurite de zahar alb... nu strica blogul cu prostii de-astea! tai tai

mirror this! spunea...

:) ce bine ca sunt ca noi aici!

Anonim spunea...

:) ce rau ca sunteti doar niste tute indie!

mai puneti mana pe niste almanahe

mirror this! spunea...

tute tuti clatirea de ochi.
culture making, culture breaking.
indie on!
hahaha